Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

McCabe: «επαναστάτης έως και την τελευταία του ημέρα»

Τζόζεφ Μάρτιν Μακ Κέημπ (Joseph Martin McCabe, 12 Νοεμβρίου 1867 – 10 Ιανουαρίου 1955). Πολυγραφότατος ελευθερόφρονας, αντι-κληρικαλιστής και άθεος Άγγλος συγγραφέας και μεταφραστής με θαυμαστά μεγάλο και πλούσιο έργο (250 περίπου τίτλων βιβλίων και μπροσουρών).

Γεννήθηκε το 1867 στο Macclesfield του Cheshire. Σε ηλικία 19 ετών έγινε φραντσισκανός μοναχός και το 1890 κληρικός με το όνομα «Πατήρ Άντονι», αλλά μετά από κάποια χρόνια (στις 19 Φεβρουαρίου 1896) δραπέτευσε οριστικά όχι μόνο από την ζωή του κληρικού αλλά και από αυτόν τον ίδιο τον Χριστιανισμό, αηδιασμένος όχι μόνον από τους «συναδέλφους» του, αλλά και από τα εχθρικά προς την ζωή και άκαμπτα δόγματα της συγκεκριμένης Θρησκείας.

Εγκαινίασε το συγγραφικό έργο του το 1897 με την μπροσούρα «Από την Ρώμη στον Ορθολογισμό» («From Rome to Rationalism»), την οποία σε λίγο επαύξησε σε κανονικό βιβλίο, το «Δώδεκα χρόνια σε μοναστήρι» («Twelve Years in a Monastery») που πούλησε 100.000 αντίτυπα. Η συνέχεια του έργου του ήταν καταιγιστική, με επέκταση του ενδιαφέροντός του στην Πολιτική, την Επιστήμη, την Ιστορία και τον Πολιτισμό. Τα πρώτα βιβλία του ήσαν στενά αντι-κληρικαλιστικά και περιορισμένα στον Αγνωστικισμό, αλλά στην συνέχεια η γραφή του έγινε καθαρά αθεϊστική (υπήρξε μάλιστα ιδρυτικό μέλος της βρετανικής ένωσης «Rationalist Press Association» το 1899), ενώ η συγγραφική του δράση ενάντια στα ψέμματα, τον σκοταδισμό, την θεοκρατική απληστία και την δεισιδαιμονία, συμπληρωνόταν με μία ατελείωτη σειρά διαλέξεων (ο ίδιος τις είχε μετρήσει σε σχεδόν 4.000) στην Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και την Αυστραλία.

Κατά την περίοδο 1898 – 1899 υπήρξε γραμματέας της αντι-κληρικαλιστικής «Leicester Secular Society» και οργάνωσε ή βοήθησε διάφορες αντιθεοκρατικές κινήσεις, ενώ με την πάροδο των χρόνων και την αύξηση της ηλικίας του η στάση του κατά του Χριστιανισμού σκλήραινε όλο και περισσότερο. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε μάλιστα ιδιαίτερα καυστικός προς τους χριστιανούς θεοκράτες για την αμέριστη υποστήριξη που παρείχαν στον Ναζισμό μέσα από έργα του όπως «How the Cross courted the Swastika for 8 years», «Hitler dupes the Vatican», «A History of the Second World War», κ.ά.

Το 1947 και το 1951 αντίστοιχα, με τα «Lies and fallacies of the Encyclopaedia Britannica» και «The Columbia Encyclopedia’s crimes against the truth», ο Μακ Κέημπ κατήγγειλε δημοσίως την «Βρετανική Εγκυκλοπαίδεια» («Encyclopaedia Britannica») και την «Εγκυκλοπαίδεια Κολούμπια» («Columbia Encyclopedia»), για εσκεμμένη ψευδολογία και μεροληψία υπέρ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Μακ Κέημπ, τον οποίο ο G. K. Chesterton συμπεριέλαβε στο βιβλίο του «Αιρετικοί» («Heretics»), συνέγραψε επίσης και μερικές αξιόλογες βιογραφίες (μεταξύ των οποίων και μία του Γκαίτε) και έκανε περί τις 50 μεταφράσεις. Πέθανε στο Λονδίνο σε ηλικία 87 ετών και στην ταφόπλακά του χαιρετίστηκε από τους φίλους του ως «επαναστάτης έως και την τελευταία του ημέρα» («A rebel to his last day»).
..................... Σχετική Βιβλιογραφία ..............................

Cooke Bill, «A rebel to his last breath. Joseph McCabe and Rationalism», εκδόσεις «Prometheus Books», 2001

Πηγή: Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια «Γνώσις» http://www.gnwsis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: