Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Ο ΩΓΚΥΣΤ ΜΠΛΑΝΚΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ

«πρέπει ν’ απαρνηθούμε τον τίτλο του χριστιανού που μας επιβλήθηκε μέσα από απίστευτη βία, και επίσης πρέπει να τιμωρηθεί κάθε έκφραση της θρασύτητας που ούτε λίγο ούτε πολύ θέτει σήμερα εκτός νόμου όλα και όλους που δεν ανήκουν στην χριστιανική σέχτα. Παντού πια αυτό το όνομα του χριστιανού έχει υποκαταστήσει το όνομα του ανθρώπου σε σημείο που κάποιος απειλείται να μην θεωρείται άνθρωπος εάν δεν είναι χριστιανός» (29 Μαρτίου 1869).

«η πηγή της προόδου είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών, συνεπώς ως κακό μπορεί να ορισθεί κάθε τι που εμποδίζει αυτήν την κυκλοφορία, ενώ ως καλό κάθε τι που την ενισχύει και την αναπαράγει. Υπό αυτή την οπτική, η ανακάλυψη της τυπογραφίας απετέλεσε την μεγαλύτερη ευεργεσία για την ανθρωπότητα και ο Χριστιανισμός την χειρότερη πληγή της, αφού αλυσοδένει το ανθρώπινο πνεύμα σε ένα ακίνητο δόγμα και απαιτεί θεωρητικά και έμπρακτα την συστηματική καταστροφή όλων των ιδεών με σκοπό την διατήρηση μιας αυτόκλητης απόλυτης αλήθειας και μιας αιώνιας ακινητοποίησης της σκέψης. Δεν είναι αυτό μια ανοικτή επίθεση ενάντια σε όλη την ανθρωπότητα; Κάθε τι που αποσκοπεί στην διαιώνιση αυτής της θρησκείας του θανάτου αποτελεί το κατ’ εξοχήν έγκλημα και η δική μας πρωταρχική υποχρέωση είναι η με κάθε τίμημα εξαφάνιση αυτής της πανούκλας» (8 Απριλίου 1869).

Πηγή: Knol για τον Louis Auguste Blanqui (8 Φεβρουαρίου 1805 – 1 Ιανουαρίου 1881)

2 σχόλια:

rose είπε...

φαντασου μοναξια να λεει το 1869 έτσι πράγματα!

ggeorgiadis είπε...

πολυ καλο!!!!δεν νομιζω οτι ειναι τυχαιο που ολοι οι σοβαροι ανθρωποι και οι επαναστατες κατακρινουν τον χριστιανισμο.πιστευω πως και για την καταντια που εχουμε διαχρονικα οι ελληνες μεγαλο ρολο παιζει ο χριστιανισμος.ελπιζω συντομα να γινει χωρισμος κρατους και εκκλησιας.