Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

ΜΕΣΟΝ ΜΑΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΣ!


«Επειδή αισθανόμεθα τον προορισμόν της ανθρωπότητος, επειδή θέλομεν μίαν ανθρωπότητα μεγάλην, αναπνέουσαν ελευθέρως, απηλλαγμένην θρησκευτικών και κοινωνικών προλήψεων, ζώσαν εν ομονοία, εν αγάπη, εργαζομένην, προοδεύουσαν, ευτυχή, ανεξάρτητον.

Είμεθα η στρατιά της αναρχίας εναντίον της στρατιάς της τυραννίας, της εργασίας εναντίον του χρήματος, της αληθείας εναντίον του ψεύδους.

Αρεταί μας είναι: η αγάπη και η δικαιοσύνη, σκοπός μας η ευτυχία, μέσον μας η αλήθεια και η δύναμις!

Πρωταγωνισταί μας: υπήρξαν και είναι τα μεγαλύτερα πνεύματα των αιώνων: ο Δημόκριτος, ο Επίκουρος, ο Πρωταγόρας, ο Επίχαρμος, ο Διογένης, ο Λουκρήτιος, ο Αβερόης, ο Ραμπελαί, ο Μονταίην, ο Μποετί, ο Διδερό, ο Βολταίρος, ο Ελβέτιος, ο βαρώνος Χόλμπαχ, ο Σενιέ, ο Δαντόν, ο Ανάχαρσις Κλόοτζ, ο Εμπέρ, ο Σωμέτ, ο Μαρά, ο Βύρων, ο Σίλλερ, ο Γκαίτε, ο Χάϊνε, ο Προυντών, ο Μπακούνιν, ο Κροπότκιν, ο Χέκελ, ο Μαξ Νορντάου, ο Ρεκλύ, ο Γκραβ, ο Τολστόϊ, ο Ίψεν.

Μάρτυρές μας είναι ουχί οι μυθικοί άγιοι, φυγάδες της εργασίας, ερημίται μισάνθρωποι, μισογύναι, εχθροί και αυτής έτι της καθαριότητος, αλλά οι μάρτυρες της Ελευθερίας και την Αληθείας: η Υπατία, ο Τζιορντάνο Μπρούνο, ο Βανίνι, ο Ντολέ, ο Λα Μπαρ, ο Φερρέρ.

Ήρωές μας, είναι όλοι οι τυραννοκτόνοι και οι ελευθερομανείς: ο Αρμόδιος και ο Αριστογείτων, ο Βρούτος και η Επίχαρις, η Σοφία Περόφσκα και ο Ανιολίλο».

Πηγή: Γιώργος Τελεμίτης, μπροσούρα «Κάτω τα είδωλα», Αλεξάνδρεια, 1909

3 σχόλια:

rose είπε...

σαν πρόσκληση πνευματων ακούγεται :-)

ΦΩΣΦΟΡΟΣ είπε...

Ίσως... κατά κάποιον τρόπο -αφού ανακαλούνται όλες αυτές οι μορφές του αγώνα. Προέρχεται από αναρχική μπροσούρα, μιας εποχής βέβαια που οι αναρχικοί είχαν πνευματικότητα. Τότε δεν κάναν επιθέσεις σε γυναίκες συγγραφείς, ούτε εκτονώνονταν σε τζάμια και κάδους σκουπιδιών. Και κυρίως είχαν προηγουμένως διαβάσει τα στοιχειώδη περί Αναρχισμού ώστε να ξέρουν για τι μιλάνε.

rose είπε...

κυρίως είχαν συναίσθηση ότι είναι μερος μιας ανθρωπινης αλυσίδας διανόησης και δράσης που οφείλουν να συνεχίσουν ...ετσι η "επίκληση" είναι ουσιαστική

ενδιαφέρον!