Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Μισέλ Ονφρέ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ


«Κατά την γνώμη μου, υπάρχουν δύο τρόποι για να αντιληφθεί κανείς την ταυτότητα. Είναι η εξ αίματος ταυτότητα και η άλλη της λογικής και του πνεύματος. Έτσι λοιπόν θεωρώ θεμιτό να συζητήσει κανείς τι είναι η Γαλλία και πώς λειτουργεί. Και δεν σημαίνει ότι επειδή η Δεξιά και ή άκρα Δεξιά προσδιόρισαν μια κάποια ιδέα της γαλλικής ταυτότητας, πρέπει να τις αφήσουμε να έχουν μόνον αυτές λόγο για το θέμα. Είναι μια καλή ευκαιρία να πούμε πως η Γαλλία είναι η Γαλλική Επανάσταση, είναι μια κάποια αντίληψη του δημοκρατικού πολιτεύματος, το οποίο περιλαμβάνει ευρύτητα πνεύματος, αλληλεγγύης και αδελφότητας. Σήμερα η εθνική ταυτότητα δεν πάει πολύ καλά γιατί έχουμε αφήσει αυτό το ζήτημα στην Δεξιά και την άκρα Δεξιά, ενώ η Αριστερά θεωρεί πως και μόνο να μιλάς γι’ αυτό το θέμα ισοδυναμεί με ακροδεξιές αντιλήψεις, κάτι που δεν αληθεύει. Αν αρνηθούμε την συμμετοχή μας στην συζήτηση, δεν θα υπάρχει άλλος προσδιορισμός πέραν εκείνου της Ακροδεξιάς, δηλαδή ρατσιστικός. Δεν πιστεύω ότι το κράτος συμμετέχει στην δημιουργία της εθνικής ταυτότητας. Είναι δουλειά των πολιτικών κομμάτων, των πολιτών, των φιλοσόφων, των κοινωνιολόγων να ασχοληθούν με αυτή την συζήτηση».

3 σχόλια:

OXΙά είπε...

Φοβερός!!! Κανένας ανάλογος Έλληνας υπάρχει;

ΦΩΣΦΟΡΟΣ είπε...

Υπάρχουνε, αλλά στο ορθοδοξιστάν περάνει από πάνω τους η μπουλντόζα και η φωνές πνίγονται στην λάσπη. Οπότε... ex εσπερίας μόνον lux!

Ανώνυμος είπε...

Να προσθέσω πως η μπουλντόζα του ορθοδοξιστάν, δρα παράλληλα και σε συνεργασία με το γκρέιντερ του 60ς ηθικοαριστερίζοντος μεταμοντερνιστάν...και κάπου εκεί ανάμεσα, στα μπάζα χάνεται η α-λήθεια που δίχως τον Πλάτωνα δεν θα την συζητούσαμε και τόσο...
Για να συμπληρωθεί όλη η εικόνα μήπως και δούμε λίγο Lux, όχι κρυπτοχριστιανικά εκκοσμικευμένο όπως είναι πολλές φορές το της Εσπερίας.

Πραγματικά εξαιρετικό το ιστολόγιο σου.

Συμπαθητικός ο Onfray.